ÀLBUMS


EL MEU AMIC EL MAR

Editat
Ariola 25.630 I. LP. 1978

Arranjaments i direcció musical
Lluís Llach

Producció
Joan Molas


  NOTES
 Aquest disc ha estat reeditat per:

CBS 463494/1 LP. 1989
PICAP 80 0027 1992
Claus Records 03 00100|02 2003



  COMENTARI
Aquest nou àlbum discogràfic de Lluís Llach, recull algunes de les creacions més recents del cantant de Verges, dins la línia de la recuperació de la música mediterrània que ha caracteritzat pràcticament tota la seva obra dels darrers anys, especialment d’ençà l’edició de “Viatge a Ítaca”.

L’estudi d’enregistrament d’Albert  Moraleda va ésser escenari de més de dos mesos de treballs constants de Lluís Llach i dels seus companys. Amb el suport instrumental de quatre músics amics i d’ell mateix, el cantautor empordanès ha enregistrat un disc realment esplèndid, fet amb exigència i rigor, i la característica fonamental del qual és la recerca incessant de formes expressives noves, al recer de la musicalitat específicament mediterrània. El resultat és interessantíssim, fins al punt que “El meu amic el mar” no és únicament l’obra magna de Lluís Llach, sinó que ocupa un lloc destacadíssim dins el panorama general de la cançó i de la música popular contemporànies, àdhuc a nivell internacional.

Lluís Llach ha dedicat aquest disc al seu amic, el mar. Perquè, per a un bon empordanès com ell, el mar és sempre l’amic i el mar és sempre el Mediterrani. És ben  lògic, doncs, que tot el nou àlbum discogràfic de Lluís Llach  traspuï una sensibilitat eminentment mediterrània, la mateix que ja era present en algunes de les seves millors composicions anteriors, com ara “Vaixell de Grècia “ i més especialment “Viatge a Ítaca”, però que amb aquesta obra més recent assoleix una expressivitat molt més acurada i coherent.

Aquesta sensibilitat mediterrània és el denominador comú de tot l’àlbum, tant en una cara com en l’altre. El suggeriment de tot un món, propi i singular, és el tret definitori d’aquesta obra del popular cantautor: un món real i tangible, però també irreal i misteriós, àdhuc ambigu. Com el Mediterrani. Com la Mediterrània.

Al Palace de París, al Palau Municipal dels Esports de Barcelona o al Pavelló d’Esports del Reial Madrid, tot escoltant Lluís Llach, m’he sentit sorprenentment transportat a les costes i platges empordaneses. Una musicalitat plenament arrelada a la tradició cultural del país, i a la vegada radicalment oberta a totes les formulacions sonores noves, esdevenia una nova forma d’afirmació de la personalitat individual i col·lectiva, una manera més de recuperar una part important de la memòria que ens identifica i caracteritza. I era precisament la mescla intel·ligent d’un llenguatge tradicional i d’uns sons nous, la combinació harmònica del classicisme i de l’avantguardisme allò que donava autèntica universalitat a l’obra.

Partint dels textos propis, llevat d’una cançó basada en un poema de Josep Ma. de Sagarra, Lluís Llach ha creat un conjunt de composicions d’una bellesa melòdica inqüestionable. Quatre cançons confirmen a bastament la seva categoria excepcional de melodista dins la millor tradició d’aquest gènere tan difícil que és la cançó popular.  Totes s’apleguen en una composició esplèndida, a la manera d’un poema simfònic. El conjunt supera àdhuc, amb escreix, “Viatge a Ítaca” i “Campanades a morts”.

La coherència global d’ ”El meu amic el mar” no té l’inconvenient de la uniformitat estètica i/o temàtica. Des del cant gairebé èpic i de ressonàncies ferratianes de “Venim del nord, venim del sud”, fins al lirisme apassionat i apassionant de “La poesia dels teus ulls”, passant per la lúcida reflexió de “Quan l’onada ens durà a la platja dels morts” o el crit vibrant, crític i a la vegada mobilitzador de “Companys, no és això “ – un magnífic exemple d’allò que ha d’ésser la cançó popular ara i ací, quan s’enfronta a la realitat político-social -. Lluís Llach ens ofereix, a la primera part d’ ”El meu amic el mar”, un testimoni ben eloqüent de la seva extraordinària capacitat expressiva, basada sobretot en el domini de l’ofici i en la possessió d’una sensibilitat artística que ha assolit ja un molt alt nivell de maduresa, creativament i interpretativament.

Però és a la segona part del nou àlbum on trobem els més grans encerts. Les quatres peces que en formen part constitueixen un conjunt harmònic, coherent i homogeni , alhora, un mosaic divers ben evident. Des de la bellesa lírica de “Bressol de totes els blaus”, probablement la creació musicalment més ambiciosa i reeixida de tota l’obra del cantant de Verges, a la “Cançó de rem i de vela N. XII” que és un bell exemple d’allò que ha d’ésser la recreació musical d’un text poètic tan expressiu com aquest, passant per la contenció “Camí cap al nou cant” i l’expressivitat inhabitual de “Salpar”, una peça instrumental d’una complexitat no gens desdenyable, Lluís Llach ens ofereix un testimoni clar i net de la seva manera de fer com a autor i intèrpret, no ja específicament de noves cançons populars, sinó també de composicions musicals en les quals el text és un element més.

I puix que ha fet menció expressa dels textos, val a dir que precisament a “El meu amic el mar” Lluís Llach se’ns mostra com un autor de textos no ja únicament inspirats i amb algunes troballes francament interessants, sinó també com allò que ha d’ésser un bon cantautor: l’home capaç d’expressar, a través d’evocacions i de suggeriments literaris i musicals, tot un món de referències pròpies i singulars. L’interès dels textos, l’elaboració dels quals és perceptiblement més acurada i completa que en obres anteriors, és un dels altres secrets de la qualitat global d’ ”El meu amic el mar”.

La importància de tot el treball creatiu i interpretatiu ha tingut, i té encara, el seu suport natural en les tasques d’enregistrament de l’àlbum, d’una precisió considerable. Si mai no és fàcil de traslladar als solcs d’un disc tot allò que hom vol expressar, en el cas del darrer disc de Lluís Llach, encara era molt més difícil d’aconseguir, perquè el cantautor empordanès havia creat tot un món bigarrat i complex, fet d’al·lusions, evocacions i suggeriments, la transposició discogràfica del qual semblava de bell antuvi pràcticament impossible. L’exigència i el rigor del treball realitzat han donat un  resultat esplèndid, fins al punt que “El meu amic el mar” ha esdevingut una autèntica obra mestra del gènere de la cançó i de la música popular contemporànies.
Jordi García- Soler (abril 1978)

  CANÇONS

1. Bressol de tots els blaus
2. Salpar (Instrumental)
3. Camí cap al nou cant
4. Cançó de rem i de vela (N. XII)
5. Venim del nord, venim del sud
6. Quan l'onada em durà a la platja dels morts
7. La poesia dels teus ulls
8. Companys, no és això







 Copyright © 2002, www.lluisllach.com - Avis Legal