ACTUALITAT



::
Recol.lecta de Joguines per a la Biblioteca Nelson Mandela

 >>>> gener 2016


El passat dia 23 de Desembre l’AMPA del CEIP Cardenal Cisneros d’Almassora va organitzar una RECOL·LECTA DE JOGUINES per a nens de 2 a 7 anys que es destinaran a la Biblioteca Nelson Mandela. La Fundació Lluís Llach agraeix l'interès i la feina feta per tots. Moltes gràcies.

 

Un llibre per al Senegal

 >>>> maig 2014


Un llibre per al Senegal és un nou projecte educatiu que s’emmarca en el projecte Anem més lluny i que té com a finalitat afavorir la població infantil i juvenil de la comunitat de Palmarin i de les seves escoles. El projecte es planteja des de la col•laboració i complicitat amb les autoritats locals i les contraparts de la pròpia comunitat.

Actualment, aquesta comunitat no té cap biblioteca, les escoles disposen de poquíssims llibres i l'hàbit de la lectura és pràcticament inexistent. Això no vol pas dir que no existeixi la literatura, que no s'expliquin històries. La tradició narrativa oral perviu des de temps immemorials i és una gran riquesa d'aquestes societats. Però de llibres n'hi ha poquets, i els pocs que hi ha a les escoles estan malmesos pel temps, per l´ús i, sovint, han quedat obsolets.

El projecte Un llibre per al Senegal neix, per tant, amb la finalitat de potenciar aquest àmbit cultural i educatiu. Després d’un reconeixement de la zona i de parlar amb persones de la comunitat observem que una de les seves necessitats actuals és precisament la de crear una biblioteca pública per a nens i joves. I en això consisteix el projecte que aquí us expliquem: construir una biblioteca pública, equipar-la i també nodrir de llibres una biblioteca escolar que ja existeix.

El projecte comporta: aconseguir llibres, catalogar-los, fer l'enviament, formar la persona que gestionarà la biblioteca, construir l'edifici, equipar-lo i crear accions per promoure la lectura a les escoles.

Es pretén aconseguir 8.000 llibres en francès o sense mots: 6.000 títols diferents per a la biblioteca pública i 2.000 exemplars més per a la biblioteca de l’escola pública Palmarin Facao.

Pots seguir l’actualitat i les accions del projecte a: www.facebook.com/unllibreperalsenegal

Si t'agrada el projecte, segur que trobarem una manera perquè puguis ajudar-nos! Contacte amb nosaltres a través del mail: unllibreperalsenegal@gmail.com

 

Nota de còndol

 >>>> abril 2013


La Fundació Lluís Llach en conèixer la mort de Montserrat Casas, rectora de la Universitat Illes Balears, vol expressar el seu més sentit condol a la seva família i a tot el seu entorn.

 

Llibre solidari: Lluís Llach, de gran vull ser... cantautor!

 >>>> 22 novembre 2012


“Lluís Llach. De gran vull ser... cantautor”, publicat per l’Editorial Efadós. Aquest llibre infantil repassa la trajectòria vital i professional de Llach gràcies al text de Pep Molist i les il·lustracions de Mercè Galí. A més, el llibre és solidari.

Tots els beneficis aconseguits amb la seva venda aniran destinats a la Fundació Lluís Llach amb el propòsit de continuar desenvolupant els projectes humanitaris al Senegal i, així, continuar anant més lluny... Desitgem que us agradi!.



 

Donació d'ulleres de sol

 >>>> novembre 2012


L'Òptica Elisabet de Torroella de Montgrí fa una donació de 14 ulleres de sol per als pescadors del Yayoma II.

 

:: "Yayoma". Estrena, dimarts 30 d'octubre a TV3

 >>>> 26 octubre 2012



Aquest dimarts 30 d'octubre, el documental "Yayoma" s'estrena dins el programa "Sense Ficció" de Tv3 a les 21:50h.

A través d’una sèrie de personatges reals, coneixerem la realitat del país, la situació de la dona o la desesperació dels joves per trobar una vida millor mar enllà.

“Yayoma” és el nom d’un dels projectes de la Fundació, que consisteix a promoure la pesca sostenible, mitjançant la construcció de vaixells, perquè els joves puguin tenir una ocupació i no hagin de marxar, arriscant la seva pròpia vida.

Ja fa alguns anys que Lluís Llach viu a cavall entre Catalunya i el Senegal. En un dels seus viatges, concretament a la regió de Sine Saloum, a la comunitat rural de Palmarin, Lluís Llach va concebre la creació d’una Fundació per pal•liar les mancances econòmiques, culturals i socials de la població.

Gràcies als testimonis d’en Mady i en Bubakar, en Lluís coneix de primera mà l’experiència dels joves que volen sortir de la regió i que arrisquen tot el que tenen per aconseguir plaça en una patera o cayuco que els porti a una vida millor. Les seves experiències seran reveladores a l’hora de posar en marxa el principal projecte de la Fundació: la construcció de vaixells de pesca.

Aquest projecte rep el nom de “Yayoma”, que és la conjunció de les paraules “Yaye” (mare) i “Oma” (mar) en llengua serer. La construcció de vaixells de pesca té com a principal objectiu convertir-se en una eina de treball per als habitants de Palmarin i evitar la massiva emigració. En definitiva, proporcionar a la comunitat una esperança de futur.

En una zona desnaturalitzada, on falten escoles i llocs de treball, en Lluís hi conviu com un més. Les seves xerrades amb en Mady i en Bubakar ens porten a reflexionar sobre la situació desesperant dels joves africans, les seves esperances i la seves il•lusions. Alguns d’aquests testimonis resulten esgarrifosos per la seva crueltat i verisme.

Però també coneixerem el François Ndyaye, l’home de confiança d’en Lluís, i que l’ajuda en les tasques de la Fundació. O la Gnima Ndour, la dona d’en François, que fa d’intermediària en el mercat del peix. A través d’ella coneixerem la situació (i la realitat) de la dona senegalesa.

Paral•lelament, en Lluís dirigeix al cor de Palmarin, tot versionant un dels seus temes, “Maremar”. La finalitat és cantar aquest tema, en llengua serer, el dia que s’acabi la construcció del segon vaixell de pesca, el “Yayoma II”.

I aquest dia arriba, i amb ell l’esperança d’un futur millor.

 

:: Proper enviament a Palmarin

 >>>> 20 octubre 2012


La Fundació ha adquirit 14 vestits per als pescadors del Yayoma II a un molt bon preu gràcies als amics del Pòsit de pescadors de Roses. Aquest material serà enviat properament en un contenidor junt amb els 10 ordinadors i 3 impressores donats per l'ONG NT Africa i l'equipament esportiu que la Fundació FCBarcelona ens va fer arribar fa uns mesos.

 

:: Conveni de col·laboració de la UIB amb la Fundació Lluís Llach

 >>>> 5 juny 2012


Lluís Llach i la doctora Montserrat Casas, Rectora de la UIB, han signat un conveni de col·laboració entre les dues institucions per a la cessió d’equipament informàtic reutilitzable a través del programa UIB Reutilitza, gestionat per l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la UIB.

L’equipament informàtic cedit es destinarà al projecte “Anem més lluny”, que duu a terme la Fundació Lluís Llach a Palmarin, Senegal, i a altres programes que tingui previst iniciar.

 

:: Yayoma, el nou documental de Lluís Danés

 >>>> abril 2012


El realitzador i director Lluís Danés ha començat a rodar un nou documental al Senegal. El projecte que és una producció de Brutal Media porta per títol Yayoma (=Maremar) i narra la construcció d’una barca de pesca a la Comunitat Rural de Palmarin.

El documental Yayoma se centra en un dels projectes solidaris que porta a terme la Fundació Lluís Llach –el qual viu temporades a Palmarin des del 2009- i que permet aconseguir recursos per construir barques de pesca de grans dimensions i contribuir, així, a la recuperació de la pesca com a font de riquesa. Lluís Llach és el fil conductor de les històries narrades a Yayoma. La seva mirada i la seva veu descobriran la gent que viu a la Comunitat Rural de Palmarin que durant dècades ha viscut d’esquena al mar i ara amb projectes com la construcció de la barca Yayoma es preparen de nou per sortir a pescar. Entre els protagonistes hi ha en Bubakar, un jove de 32 anys que va viure il.legalment a Espanya durant 4 anys i que finalment va acabar la seva aventura al Centre d’Acollida d’Immigrants a Barcelona des d’on va ser repatriat a Senegal i que ara vol ser pescador del Yayoma.

Com explica Lluís Danés “”Yayoma” ens parla d’un poble on conviuen realitats i creences diferents, però que treballa unit per aconseguir un objectiu comú: gestionar el seu futur, lluny de la misèria amb la que actualment conviuen”.

El rodatge de Yayoma que va començar a principis del mes de març al Senegal, i va finalitzar fa pocs dies quan la nova barca va sortir a la mar i tota la comunitat de Palmarin es va reunir a la platja per fer la festa de botadura de Yayoma.

L’estrena del documental de Lluís Danés es farà la propera tardor dins el programa Sense ficció de TV3.

 

:: Yayoma II Maremar, una realitat

 >>>> abril 2012


Després de gairebé un mes de treball (al nostre Facebook em publicat fotos de les diverses etapes) el Yayoma II Maremar ja és una realitat i ja està preparat per a sortir a la mar.

Amb la seva construcció es generen 11 nous llocs de treball pels joves de la Comunitat Rural de Palmarin, amb la qual cosa 11 famílies més se'n beneficiaran.

 

:: En construcció el YAYOMA II MAREMAR

 >>>> març 2012


Després d'un any i escaig de la construcció i bateig del Yayoma I Maremar i gràcies a les aportacions rebudes a la nostra Fundació i a la part destinada a la capitalització que ha generat la seva activitat pesquera, ja us podem anunciar que dilluns vinent dia 19 març , s'iniciaran les tasques de construcció del Yayoma II Maremar amb l'arribada del tronc sobre el qual es començarà a muntar tota l'estructura de l'embarcació.
Per a portar a terme tot el projecte hem reunit els millors mestres d'aixes de la regió. I si no hi ha cap contratemps la previsió ens indica que en menys d'un mes el puguem tenir a punt.

Amb aquesta segona embarcació es generaran 11 nous llocs de treball pels joves, amb la qual cosa 11 famílies més de la Comunitat Rural de Palmarin se'n beneficiaran.

L'ambient a Palmarin és d'entusiasme perquè aquesta segona embarcació és la confirmació esperada de que el projecte continua i tira endavant: canviar les piragües de l'emigració per llocs de treball.

 

:: Entrega de material escolar i instal.lació d'ordinadors

 >>>> desembre 2011


Aquestes darreres setmanes del mes de desembre l'activitat de la Fundació s'ha centrat en les tasques de instal.lació dels 19 equips informàtics donats per la Universitat Illes Balears (UIB) , i amb el repartiment de material escolar divers que ens han anat proporcionant col.lectius com els alumnes de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Per aquests activitats hem comptat amb l'ajut de NTAfrica

 

:: La Universitat Illes Balears (UIB) fa donació d'equips informàtics a la Fundació

 >>>> agost 2011


Lluís Llach, conjuntament amb Francesc Ventura de NTAfrica (Noves Tecnologies per a l'Àfrica), varen rebre el passat dia 12 de juliol al senyor Pere Palou Sampol, Responsable de les Activitats Físiques i Esportives del Vicerectorat de Projecció Cultural de la UIB, que en nom de la UIB i de la seva rectora Montserrat Casas va fer arribar a la Fundació Lluís Llach un total de 19 ordinadors de sobretaula, 9 Macs i 4 portàtils. A aquesta aportació cal afegir el suport que també es va rebre, en fer-se càrrec de les despeses de transport fins a Barcelona, de la Fundació Universitat i Empresa de les Illes Balears i el seu director gerent Miquel Carrió.

Aquests equips informàtics després de ser examinats i adaptats per l' ONG NTAfrica, amb qui la Fundació Lluís Llach col.labora des dels seus inicis, seran enviats a Palmarin en els propers mesos i repartits equitativament entre les diverses escoles públiques i privades existents en la comunitat per tal d'aproximar el món de la informàtica als alumnes de primària.

 

:: Cançons solidàries

 >>>> 20 juliol 2011


Lluisllach.cat en col•laboració amb ACPV posa a la venda a través de la seva botiga online les 3 cançons (Abril 74, No abarateixis el somni i Silenci) que Lluís Llach va oferir a València, el passat 16 d’abril en suport de la llibertat d'expressió al País Valencià, a les activitats d'Acció Cultural del País Valencià i en contra de la desaparició de TV3.

La Fundació Lluís Llach i ACPV han volgut que els beneficis resultants de la venda dels packs tinguin finalitat benefica i per això aquests aniran destinats al 50% a la Fundació Lluís Llach (en suport als dos projectes engegats a Senegal) i a pagar les multes contra ACPV. Cada pack es pot adquirir a un preu unitari de 10€.

A cada pack, a banda del tema en Mp3, s’hi pot trobar la lletra i la partitura de la cançó, una petita ressenya de la mateixa explicada per en Lluís Llach, fotografies del moment de l’actuació i finalment el vídeo de la seva interpretació (gentilesa de TV3). Enllaç directe a la botiga: http://www.lluisllach.cat/shop

 

:: Donació dels alumnes de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya

 >>>> 26 abril 2011


Lluís Llach va desplaçar-se, el passat dimarts 26 d'abril, fins a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (Mollet del Vallès) per tal d'agrair, en nom de la Fundació, la donació de diverses caixes de material escolar, destinat a les escoles de Palmarin amb les que tenim contacte i treballem, i una quantitat propera a 2000€ que els alumnes de l'Institut han col·lectat en els darreres setmanes per a la Fundació Lluís Llach.

 

:: Lluís Llach presenta la Fundació

 >>>> 3 març 2011


Aquest matí, en roda de premsa celebrada a la seu de la UNESCO a Catalunya, s'ha presentat en societat la Fundació Lluís Llach. El mateix Llach, en una llarga intervenció ha explicat l'origen de la iniciativa i com motivat per una sensibilitat vers els terrenys culturals, educatius o de fragilitat social manifesta de comunitats minoritàries, va decidir engegar-hi dos projectes a la comunitat rural senegalesa de Palmarin: un d'educatiu, l'"Anem més lluny", i un altre dedicat a la creació de llocs de treball amb el "Yayoma-Maremar" (pesca sostenible).
Llach ha demanat tota l'ajuda possible –econòmica, de material escolar i d'ordinadors– per a dinamitzar aquesta comunitat, que integra quatre pobles de l'ètnia minoritària Serèr i el port de Djifer, punt de partida de pasteres cap a les Illes Canàries.
La Fundació actualment ja gestiona i vigila el desenvolupament d'aquestes iniciatives i farà les aportacions econòmiques necessàries per a la seva continuïtat.

La Fundació va posar en marxa el passat mes de juliol de 2010 el projecte Yayoma-Maremar, aportant un caiuco de 23 metres per a que deu pescadors i un capità pesquin a les costes de Senegal, Gambia i Guinea-Bissau, iniciativa que finançar a altres sis barques en quatre anys per a donar feina a 66 famílies i beneficiar fins a 1200 persones.
La iniciativa vol trencar un dels cercles viciosos de la pobresa en aquesta comunitat combatent així l’atur i l’emigració dels joves.
El projecte "Anem més lluny", es basa en una aula amb 20 ordinadors per a que els 800 alumnes d’una escola local es familiaritzin amb la informàtica i utilitzin Internet com a eina pedagògica, en absència de materials com llibres.

Així mateix, la fundació pretén obrir l’aula als adults per a que aprenguin informàtica i puguin comunicar-se amb els seus familiars a l’estranger.
L’entitat, formada per una desena d’amics i col•laboradors de Llach, també es planteja un projecte pilot relacionat amb l’agricultura: “Estem oberts a tot tipus d’ajudes per a desenvolupar els projectes”.

Han participat en l’acte el president del Centre UNESCO de Catalunya (UnescoCat), Jordi Porta, i els patrons de l’entitat, mentre que el president de la Comunitat de Palmarin, Samuel Seck, finalment no ha pogut assistir-hi per les barreres burocràtiques que ha imposat a darrera hora el Consolat d’Espanya a Senegal.

 

:: La Fundació Lluís Llach al Matí de Catalunya Ràdio

:: Lluís Llach parla de la Fundació a TV3 amb en Josep Cuní

:: Lluís Llach parla de la Fundació al programa Ànima del C33

:: La Fundació es dóna a conèixer als mitjans de comunicació

 >>>> gener 2011


* Aquest dissabte 22 de gener, a les 15h, Lluís Llach parla des del Senegal per al programa "Solidaris" de Catalunya Ràdio.

* El diari Ara el diumenge 30 de gener publicarà un reportatge sobre la Fundació Lluís Llach i la primera de les quatre cròniques de Lluís Llach escrites des de Senegal. Més endavant aquesta web oferirà la possibilitat de llegir-ne la resta.

* "Maremar, Doneu-nos pau": Aquest és el títol del reportatge de 4 planes dedicat a la Fundació Lluís Llach que trobareu a la revista Enderrock n. 184 d'aquest mes de febrer.

 

 

   


        


 Copyright © 2002, www.lluisllach.com - Avis Legal