ÀLBUMS


ARA I AQUÍ

Editat
Movieplay S-26030. LP. 1970

Direcció musical
Francesc Burrull

Arranjament de Respon-me
Zack Laurence

Arranjaments de les altres cançons
Francesc Burrull

Produït per
Joan Molas


  NOTES
 Disc enregistrat en directe al Palau de la Música el 13 de desembre de 1969.

Aquest disc ha estat reeditat per:

Movieplay 150030/7 LP. 1973
Fonomusic 892045/9 1986
Dro 2002
Dro (DIGIPACK) 2006

En aquestes reedicions Irene, L'estaca i Respon-me s'han suprimit i s'han substituït per Temps i temps, Despertar i Somni.

El nou odre és el següent:

Temps i temps; Despertar; Per un tros del teu cos; Cant miner; Cal que neixin flors a cada instant; Jo també he dormit a l'alba; Damunt d'una terra; Aquell vaixell; Jo sé; Somni.


  COMENTARI
En moments d’eufòria per a la cançó, la “nova cançó” i tot el que és  música creada o fabricada a Barcelona, quan les cases de discos catalanes cobren nova vida, quan presenciem una revitalització dels conjunts barcelonesos i abunden els recitals de “cançó”, quan ja a ningú se li acut parlar de crisis, surt a la venda un L.P. de Lluís Llach, teòricament gravat en directe durant la seva última actuació al Palau. I diem teòricament perquè, tot i que el punt de partida del disc sigui aquell Palau, es nota en la gravació un minuciós treball de laboratori. Un treball que ha assolit, malgrat tot,  un resultat molt positiu, que és sortir-se del tòpic dels aplaudiments sistemàtics entre cançó i cançó per a proporcionar al disc el calor que un cercle de cel·luloide difícilment pot proporcionar. Així, el disc deixa de ser una freda peça de museu per a transformar-se en un càlid testimoni de la força col·lectiva que tenen determinats cantants i determinades cançons. El protagonista d’aquest disc no és el cantant-estrella, sinó el cantant identificat amb el públic. Els milers de persones que van assistir al recital són els intèrprets del disc donant-li un valor que va més enllà de la simple interpretació musical o vocal. Amb pocs cantants es podria gravar un disc semblant..

Al marge d’aquesta qüestió, el disc no suposa ni de bon grat la culminació de la carrera de cantant d’aquell estudiant d’Econòmiques que va néixer entre la tramuntana. És una passa més del seu progressiu descobriment de l’autèntic art, del que no està al servei de l’autor, o de l’intèrpret sinó que va més enllà, i participa de determinades condicions socials. Aquest és, pensem, l’autèntic perfeccionament artístic, i per ell va Lluís Llach. I en aquest sentit, la denominació “Lluís Llach, ara i aquí” donada al disc correspost perfectament al seu contingut, donat que les cançons mostren i s’endinsen en una problemàtica molt concreta, sense renunciar a les cançons simplement sentimentals.

J. Fabre - Correo Catalán (abril 1970)

  CANÇONS

1. Per un tros del teu cos
2. Cant miner
3. L'estaca (Instrumental)
4. Cal que neixin flors a cada instant
5. Damunt d'una terra
6. Aquell vaixell
7. Jo sé
8. Irene
9. Respon-me
10. Jo també he dormit a l'alba

Lluis Llach

 Copyright © 2002, www.lluisllach.com - Avis Legal